Les altres protagonistes de la Transició: mobilitzacions i esquerra radical

El passat 12 d’octubre, la Directora del CER “Dones i Drets”, la Professora Emèrita d’Història del Dret i les Institucions, la Dra. Maria Jesús Espuny, i la Professora Associada de la mateixa unitat i també membre de “Dones i Drets”, la Dra. Elisabet Velo i Fabregat, van participar al II Congrés “Les altres protagonistes de la Transició: mobilitzacions i esquerra radical”. Aquest Congrés, organitzat pel Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID) de la UAB, la Fundació Salvador Seguí i el Centre d’Estudis sobre Moviments Socials, va tenir lloc a l’Ateneu Popular de Nou Barris (Barcelona).

La Dra. Espuny i la Dra. Velo van intervenir a la taula “Feminismes I”, juntament amb la Dra. Yanira Hermida, la Sra. Núria Tuset Zamora i la Dra. Angelina Puig i Valls. La Dra. Espuny va parlar de la seva recerca sobre tres vagues molt importants que es van dur a terme durant la Transició: Roca, Motor Ibérica i Esfosa. La importància d’aquestes vagues va radicar, sobretot, per la participació de les dones, les que s’hi van implicar en tot moment realitzant diferents tasques. Va assenyalar, entre moltes altres qüestions molt interessants, la importància de les tres vagues i la dura repressió policial que van patir, en el seu cas entrant al “Poblado Roca”, on vivien les famílies treballadores.

La Dra. Velo va explicar un fragment de la seva tesi i que per aquest Congrés va aprofundir: la relació de les dones treballadores del Poble Sec que va entrevistar per la seva recerca amb el feminisme i les Jornades Catalanes de la Dona. Va explicar que moltes d’aquestes dones rebutjaven el feminisme radical i se sentien més còmodes amb posicions més moderades. Va subratllar el baix coneixement de les Jornades Catalanes de la Dona de 1976 i la participació de l’Associació de Mestresses de Casa del Poble Sec, les que van participar de la ponència “Dona i barris”.

Les altres intervencions de la taula van resultar molt interessants. Per la seva banda, la Dra. Hermida va explicar la seva investigació sobre la trajectòria de Teresa González de Chávez, una activista anarcofeminista canaria, i la Sra. Tuset i la Dra. Puig van explicar el naixement i creixement del Grup de Dones Feministes de Cerdanyola del Vallès, que va coincidir amb les Jornades Catalanes de la Dona de 1976 i de les que en van ser partícips de manera molt activa.