Aquest llibre es va presentar el dilluns dia 28 de setembre en l’ acte de la inauguració via telemàtica del Master interuniversitari de Dones, Gènere i Ciutadania que coordina la Universitat de Barcelona.
Aquest llibre sorgeix en el context de pandèmia mundial provocada pel COVID19. El confinament va obligar a les professores de l’assignatura d’ “Història de les relacions laborals”, Dra. Maria Jesús Espuny i Dra. Elisabet Velo a repensar-la. Va ser d’aquesta manera com, després de suggerir diferents temes a les alumnes, van iniciar els seus treballs d’investigació sobre diferents matèries i personatges femenins estretament relacionats amb les explicacions rebudes durant les classes presencials i virtuals. Aquests van tenir representació dels diferents indrets d’origen de les alumnes: Xile, Catalunya, Colòmbia i Espanya. D’ aquesta forma l’ activitat de dones espanyoles i catalanes han tingut un protagonisme en les pàgines d’ aquest llibre, com va ser el cas d’Enriqueta Sèculi, Belén de Sárraga o l’ estudi comparatiu entre la revista La Palanca i Feminal, o l’ Asociación de Obreras de la Aguja de Esther Valdés de Diaz a Xile i les “Obreres de l’ Agulla” de Dolors Monserdà a Catalunya
Tots els temes tractats tenen un gran interès i mèrit, per haver sigut treballs realitzats en un temps en el que la recerca documental ha sigut especialment complicada. La feina feta i el resultat obtingut son la mostra de la motivació i el bon nivell de l’alumnat d’aquest Màster.